Ciasto podstawowe z thermomixa
Skladniki
200 g masła pokrojonego na niewielkie kawałki
200 g cukru (moze byc troche mniej)
jedno opakowanie cukru waniliowego lub jedna łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w Termomix
3 jajka
200 g Mąki pszennej
50 g Mąki ziemniaczanej
jedna łyżka proszku do pieczenia
owoce tutaj jabłka mogą też być śliwki Węgierki wiśnie winie lub porzeczki
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°
Do naczynia miksującego włożyć Masło stopić 4 min 60° obróci jadę przylać do innego naczynia
Do naczynia miksując ego wsypać cukier cukier waniliowy dodać jajka zachowując podano kolejność utrzeć 1 min 30 s obrót cztery
Dodać mąkę mogę ziemiaczaną i Proszek do pieczenia, wymieszać 1 min 30° na ucieraniu po upływie minuty przez otwór w pokrywie powoli wlać roztopione Masło
Ciasto przelac do wysmarowanej maslem i wysypanej bułką tartą formy o wymiarach około 25 na 25 lub tortownica 22 24 cm łożyć na nim owoce. piec około 40 min w 180° odstawić do ostygnięcia
Ciasto podawać posypane cukrem puderem