Muszle nadziewane szpinakiem z mięsnym sosem

Muszelki kupione w sklepie włoskim przy rue Glaciere zachęciły nas do włoskich eksperymentów. Wybraliśmy popularny przepis na muszelki z serem ricotta i szpinakiem. W sam raz na niedzielny obiad. Przygotowanie zajęło nam ok. 1-1,5h ale większość przygotowaliśmy już w sobotę i jedynie pozostało wstawić potrawę do piekarnika 40 min przed podaniem.

Największa trudność polegała na znalezieniu sera ricotta – chyba w weekend na który zaplanowaliśmy gotowanie muszelek wszyscy francuzi wpadli na ten sam pomysł i po serze zostały tylko puste półki i etykiety.

Przepis ze strony skinnytaste trochę adaptowany na nasze potrzeby.

Składniki:

  • cebula
  • czosnek
  • świeży szpinak (duża torba, ok. 200g)
  • oliwa
  • 3 piersi kurczaka
  • pomidory z puszki (można zastąpić świeżymi ale soczystymi)
  • bazylia (użyliśmy mrożonej)
  • ser ricotta (ok. 200 g)
  • 1 mozarella
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki parmezau

 

Przed rozpoczęciem warto ugotować makaron al dente (skróciliśmy czas gotowania o 2min “na wszelki wypadek”) i przysmażyć szpinak (jeśli nie jest mrożony) uważając żeby się nie spalił!

Sos – zwykły sos pomidorowy z kawałkami kurczaka:

  1.  Przysmażyć cebulkę i czosnek na ogniu.
  2. Dodać kurczaka pokrojonego na małe kawałki, sól. Zarumienić.
  3. Dodać pomidory, sól, pieprz i bazylię.
  4. Dusić na mały ogniu ok. 15 min

Podgrzać piekarnik do 230 st. (W naszym przypadku przygotowaliśmy wszystko dzień wcześniej a piekliśmy przed podaniem).

Farsz:

  • w dużej misce wymieszać ser ricotta, jajko, szpinak, mozarellę i parmesan. Dodawaliśmy wszystkiego trochę na oko, ale można dodać sery w równych proporcjach, a szpinaku dużą torbę (przed podsmażeniem).

Pieczenie:

  1. Ugotowane i wystudzone muszelki napełnic farszem (1-2 łyżki na muszelkę).
  2. Duże naczynie żaroodporne podlać sosem (ok. 1/4 całości).
  3. Ułożyc muszelki w naczyniu i podlać z góry sosem (ok. 1/4 sosu lub więcej uważając żeby nie wyschły przy pieczeniu).
  4. Przykryć folią aluminiową i włożyć do rozgrzanego na 230 st pierkarnika.
  5. Po 40 min odkryć folię i piec jeszcze ok. 5 min.
  6. Podawać z pozostałym sosem.