Muszelki kupione w sklepie włoskim przy rue Glaciere zachęciły nas do włoskich eksperymentów. Wybraliśmy popularny przepis na muszelki z serem ricotta i szpinakiem. W sam raz na niedzielny obiad. Przygotowanie zajęło nam ok. 1-1,5h ale większość przygotowaliśmy już w sobotę i jedynie pozostało wstawić potrawę do piekarnika 40 min przed podaniem.
Największa trudność polegała na znalezieniu sera ricotta – chyba w weekend na który zaplanowaliśmy gotowanie muszelek wszyscy francuzi wpadli na ten sam pomysł i po serze zostały tylko puste półki i etykiety.
Przepis ze strony skinnytaste trochę adaptowany na nasze potrzeby.
Składniki:
- cebula
- czosnek
- świeży szpinak (duża torba, ok. 200g)
- oliwa
- 3 piersi kurczaka
- pomidory z puszki (można zastąpić świeżymi ale soczystymi)
- bazylia (użyliśmy mrożonej)
- ser ricotta (ok. 200 g)
- 1 mozarella
- 1 jajko
- 1/4 szklanki parmezau
Przed rozpoczęciem warto ugotować makaron al dente (skróciliśmy czas gotowania o 2min “na wszelki wypadek”) i przysmażyć szpinak (jeśli nie jest mrożony) uważając żeby się nie spalił!
Sos – zwykły sos pomidorowy z kawałkami kurczaka:
- Przysmażyć cebulkę i czosnek na ogniu.
- Dodać kurczaka pokrojonego na małe kawałki, sól. Zarumienić.
- Dodać pomidory, sól, pieprz i bazylię.
- Dusić na mały ogniu ok. 15 min
Podgrzać piekarnik do 230 st. (W naszym przypadku przygotowaliśmy wszystko dzień wcześniej a piekliśmy przed podaniem).
Farsz:
- w dużej misce wymieszać ser ricotta, jajko, szpinak, mozarellę i parmesan. Dodawaliśmy wszystkiego trochę na oko, ale można dodać sery w równych proporcjach, a szpinaku dużą torbę (przed podsmażeniem).
Pieczenie:
- Ugotowane i wystudzone muszelki napełnic farszem (1-2 łyżki na muszelkę).
- Duże naczynie żaroodporne podlać sosem (ok. 1/4 całości).
- Ułożyc muszelki w naczyniu i podlać z góry sosem (ok. 1/4 sosu lub więcej uważając żeby nie wyschły przy pieczeniu).
- Przykryć folią aluminiową i włożyć do rozgrzanego na 230 st pierkarnika.
- Po 40 min odkryć folię i piec jeszcze ok. 5 min.
- Podawać z pozostałym sosem.