Burritos z czerwona fasolką i ryżem

Przepis oryginalny: https://runningonrealfood.com/vegan-black-bean-burritos/

Opinia rodzinna: D i B zachwyceni. W mniej.M: dobre, ale warto czyms zwilżyć, np salsa, sok pomidorowy… należy też uważać by nie dać za dużo soku z cytryny. Czas przygotowania wszystkiego (ciecie) dosc dlugi, samo gotowanie pozniej juz czasowo ok

Przepis zmieniłam ze względu na to, że w domu nie miałam wszystkich produktów potrzebnych do oryginalnego przepisu

Składniki:

  • 1.5 żółta cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 0.5 szklanka ryżu czerwonego
  • 0.5 szklanka ryżu białego basmati
  • 1 kubek rosołu + woda (ile ryż weźmie)
  • 0.5 pęczka koriandry
  • 2 starte marchewki
  • Starty ser żółty (opcjonalnie)
  • Salsa (opcjinalnie)

Wykonanie:

  1. W garnku i grubym dnie usmaż na oliwie cebulkę i czosnek
  2. Dodaj rosół, ryż i pomidory (jeśli dwa rodzaje ryżu maja inny czas gotowania dodaj drugi ryż tak aby na koniec oba były ugotowane)
  3. Pod koniec gotowania dodaj koriander, lub zostaw swiezy jesli wolisz
  4. W tym czasie usmaż pozostałe pół cebuli na patelni
  5. Dodaj czerwona fasolkę i sok z cytryny
  6. Na tortille nakładaj mase ryżową, fasolkową, startą marchewkę i opcjonalnie starty ser i/salsę
  7. Zawiń, włóż do żaroodpornego naczynia i piecz w 180st aż góra zacznie sie rumienić