Przepis oryginalny: https://runningonrealfood.com/vegan-black-bean-burritos/
Opinia rodzinna: D i B zachwyceni. W mniej.M: dobre, ale warto czyms zwilżyć, np salsa, sok pomidorowy… należy też uważać by nie dać za dużo soku z cytryny. Czas przygotowania wszystkiego (ciecie) dosc dlugi, samo gotowanie pozniej juz czasowo ok
Przepis zmieniłam ze względu na to, że w domu nie miałam wszystkich produktów potrzebnych do oryginalnego przepisu
Składniki:
- 1.5 żółta cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 0.5 szklanka ryżu czerwonego
- 0.5 szklanka ryżu białego basmati
- 1 kubek rosołu + woda (ile ryż weźmie)
- 0.5 pęczka koriandry
- 2 starte marchewki
- Starty ser żółty (opcjonalnie)
- Salsa (opcjinalnie)
Wykonanie:
- W garnku i grubym dnie usmaż na oliwie cebulkę i czosnek
- Dodaj rosół, ryż i pomidory (jeśli dwa rodzaje ryżu maja inny czas gotowania dodaj drugi ryż tak aby na koniec oba były ugotowane)
- Pod koniec gotowania dodaj koriander, lub zostaw swiezy jesli wolisz
- W tym czasie usmaż pozostałe pół cebuli na patelni
- Dodaj czerwona fasolkę i sok z cytryny
- Na tortille nakładaj mase ryżową, fasolkową, startą marchewkę i opcjonalnie starty ser i/salsę
- Zawiń, włóż do żaroodpornego naczynia i piecz w 180st aż góra zacznie sie rumienić